Kérdezhetnéd: „Hogy mit?” Én mondanám: hurmát! Más néven: datolyaszilvát, kákót, kakiszilvát, sharonfruit-ot és így tovább; az új szupergyümölcsöt, ami nem is annyira új, annál inkább szuper.

Mindamellett, hogy hazánkban is megterem, úgy bírja a fagyokat, mint az őszibarack, azaz csupán az extrém, -20 °C alatti hőmérsékletet sínyli meg. Viszont nagy előnye, hogy nincs kártevője, és permetezni sem kell, ugyanakkor tele van vitaminokkal, ráadásul éppen novemberben lehet szüretelni, amikor már híján vagyunk a friss gyümölcsnek. A tél közeledtével a gyönyörű narancsszín terméssel tarkított fa igazi gyöngyszem lehet a kopár fáink között.

Ha még nincs a kertedben ilyen impozáns fácska, vess ide egy pillantást, és rögvest kedvet kapsz hozzá!

Szemet gyönyörködtető látványa eltörpül íze, és felhasználhatósága mellett. Maga a gyümölcs a narancssárga különböző árnyalatiban játszó őszibarack nagyságú, amely ugyan méretre és ízében kicsit a barackra hasonlít, megjelenésében mégis inkább a magyar nevét is adó csonthéjasra, a szilvára emlékeztet. A benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően számtalan betegségre gyógyírt jelenthet, többek között hatékony pajzsmirigybetegségekkel, fogínysorvadással, vérszegénységgel, ill. az érelmeszesedéssel szemben, jót tesz a torokgyulladásban, torokfájásban, esetleg hörghurutban szenvedőknek is.

Arcpakolásként mézzel keverve ideális száraz bőrre, hatékonyan veszi fel a harcot akár a mély ráncok ellen is.

Ha magunk nem vagyunk elég vállalkozószelleműek ahhoz, hogy mihamarabb beszerezzünk egy csemetét, és magunk nevelgessünk belőle gyümölcsontó fácskát, vagy nincs lehetőségünk kertészkedni; manapság könnyen hozzájuthatunk a legtöbb nagyáruházban. Vásárlásnál ügyelni kell arra, hogy sérülésmentes gyümölcsöket válasszunk! Ha éretlenebbet sikerül hazavinnünk, se essünk pánikba, hiszen utóérő csodáról van szó, ami akkor a legfinomabb, ha már teljesen megpuhult!

A datolyaszilvát nemcsak nyersen lehet fogyasztani, hanem ínycsiklandó finomságokat is készíthetünk belőle! Jó ízesítője a tej alapú desszerteknek, finom lekvár és chutney készülhet belőle. Mostanság divatos smoothie-khoz is jó alapanyag, sőt különféle koktélokhoz is használható mind a friss gyümölcs, mind a belőle készített szirup. No, és persze számos sütemény alapjául is szolgálhat.

Sokak bánatára az utóérő hurma teljes érettsége előtt erősen csersavas, teljesen éretten viszont már nem sokáig eltartható. Ezt a hátrányát több módon is kezelhetjük. Egyik, hogy az izraeli nemesítésű sharon gyümölcs fajtát választjuk, ami féléretten is finom, már akkor sem csersavas. A másik változat inkább egy egyszerű technika. Az érési idő elejétől hetente szedjünk le kisebb mennyiségeket, és ezeket –pl. a garázsban tartva- késztessük gyorsabb beérésre. A novemberi hűvösben a fán lassan, a garázsban, vagy kamrában tartott gyümölcs viszont gyorsabban érik, így a fogyaszthatósági időt hetekkel kitolhatjuk. Persze, aki ezzel nem akar vacakolni, készíthet lekvárt, vagy akár pálinkát is. Nálam ezek a változatok is jól vizsgáztak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy értesíthessük az aktuális kerti teendőkről és akciós termékeinkről.