Befőttes üvegek széles választékban kaphatóak

Élvezzük a nyár adta ajándékokat, gyümölcs és zöldség befőzés a kertből

A befőzés régen a nagymamáink feladata volt, de nem kell tőle tartani, nem olyan nagy ördöngösség az. Készítsünk bátran szörpöket, lekvárokat, befőteket és savanyúságot, cikkünk ebben fog segítséget nyújtani.
Ha van egy óra szabadidőnk, próbálkozzunk meg a nyár ízeinekmegőrzésével, tegyük el üvegbe az idény gyümölcsöket, zöldségeket, télen jó lesz elővenni a kamra polcáról.
Néhány tipp a befőzés sikereségéhez:

  • fertőtlenítsük (csírátlanítsuk) a befőttesüvegeket melegvíz és borkén segítségével
  • a befőzni kívánt terményeket válogassuk át, csak az egészséges érett szemeket használjuk fel
  • használjunk minnél kevesebb cukrot, így megőrízve a gyümölcsök eredeti ízét, ha van befőzőautomatánk, akár csak elég a gyümölcsőket üvegbe rakni esetleg egy kevés vizzel és már indulhat is az automata, így egészségesebbek is a betőtjeink, még tartósitó szer sem szükséges rájuk (az automata helyet használhatunk kuktát is, belerakjuk a gyümölcsel töltött lezárt üvegeket az edénybe, 4 ujjnyi vízet öntünk rá és sípolást követően kis lángon 10 percet még főzzük, kihülés után mehet a polcra,) 
  • lekvár és dzsem készítéshez használjunk zselatint (10 dkg-os kiszerelésben kapható nálunk), így könnyeben besűrűsődik az adott gyümölcs, akár minimális cukor hozzáadása is elegendő
  • a betőteket tegyük szárazdunksztba kihülni

Most sárgabarack szezon van, ha nem csak a megszokott lekvárt szeretnénk készíteni belőle, próbáljuk ki a szörpöt is.

sárgabarackszörpSárgabarackszörp
Hozzávalók kb. 3,5literhez:

1,5 kg kristálycukor
1,5 l víz
1 kg magozott sárgabarack
1 citrom leve

A vízből és a cukorből fözzünk szirupot, amíg az készül a citrommal pürésítsük össze a sárgabarackot és főzzük össze az egészet. Forrás után főzzük 10 percet és töltsük őket sterilizált üvegbe, szárazdunsztban hagyjuk őket kihüllni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy értesíthessük az aktuális kerti teendőkről és akciós termékeinkről.